WASPcph

View Original

Agilitet er ikke en metode men et "mind-set"

Agilitet er på alles læber og der findes en lang række såkaldte agile metoder og frameworks såsom Scrum, Kanban, design-thinking, Scaled Agile Framework etc. Det er dog de færreste der er opmærksomme på, at agilitet er bundet op på et særligt mind-set som det især i traditionelle virksomheder kræver tid at tilegne sig.

Helt centralt i det agile mind-set ligger tanken om, at alle projekter starter på et ufuldstændigt vidensgrundlag. Alle der har været involveret i udviklingsprojekter ved, at man bliver klogere som projektet skrider frem at krav og ønsker ændrer sig i processen (særlig hvis den er langstrakt). Enten fordi kravstillerne i processen bliver klogere på, hvad de eller deres interessenter virkelig ønsker sig, eller fordi eksterne omstændigheder influerer på det mulige udfaldsrum.

En af konsekvenser ved erkendelsen af det ufuldstændige vidensgrundlag er, at det ikke giver mening at arbejde linært, i skarpt opdelte faser og med en samlet leverance ved projektets afslutning. I stedet må man iterativt og i tæt samarbejde med kravstiller for hele tiden at kunne tilpasse sin plan. Og i modsætning til hvad mange tror, kræver agil udvikling streng disciplin og benhård planlægning for at lykkes.